Het aantal mensen dat dit jaar bezwaar heeft aangetekend tegen de WOZ-waarde van hun woning is flink gestegen: met 20 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer die De Telegraaf zaterdag publiceerde.

Dit voorjaar werden 104.000 bezwaren tegen de door gemeenten vastgestelde hoogte van de Waardering Onroerende Zaken ingediend. Kwamen er bij gemeenten in 2015 nog 79.000 bezwaren binnen, in 2016 was dit 87.000.

Gemiddeld blijken de WOZ-waarden met 3,3 procent te zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. Toen was er een stijging van 1,2 procent. Het is nog onduidelijk hoeveel bezwaren er zijn gehonoreerd.

Verdere stijging WOZ-waarde

 

Een oorzaak lijkt snel gevonden: de aantrekkende huizenmarkt. Doordat de huizen in grote delen van het land zijn gestegen in 2016, worden er voor komend jaar nog hogere WOZ-waarden verwacht.

In Amsterdam stegen vorig jaar de woningprijzen extreem sterk, bijna 12.000 inwoners waren het niet eens met de WOZ-beschikking die zij van de gemeente hadden gekregen. Ook in Utrecht hield men rekening met een 'lawine aan bezwaren'.

De WOZ-waarde wordt door gemeenten gebruikt als basis voor diverse belastingen, waaronder het eigenwoningforfait en de onroerendezaakbelasting (OZB).

LEES OOK: 2 redenen om bezwaar te maken als de WOZ-waarde van je huis te laag is